Archiv článků

Májové slavnosti na Malostranském hřbitově

19.05.2024 14:00

Spolek Malostranský hřbitov si Vás dovoluje pozvat na již 15. ročník obnovených Májových slavností, který se uskuteční v neděli 19. května od 14 hodin na Malostranském hřbitově. Na akci proběhne křest nejnovější publikace o hřbitově, tentokráte zaměřené na téma železnice. Brožuru, jejíž vydání svým finančním darem umožnila Městská část Praha 5, bude pro návštěvníky akce dostupná zdarma. Následně ji bude možné stáhnout i zde: https://www.malostranskyhrbitov.cz/mh-v-publikacich/.

 

Po křtu budou  následovat také komentované vycházky s průvodci vč. prohlídky přilehlého kostela Nejsvětější Trojice. Pro individuální návštěvníky budou k dispozici letáky o historii hřbitova s mapou náhrobků nejznámějších osobností.

 

Jako tradičně již každý rok i letos zasadíme růži k památníku zakladatele slavností Václava Veleby.

 

Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

 

 

Těšíme se na Vás!

Vycházka na Vyšehradský hřbitov

08.05.2024 14:00

Spolek Malostranský hřbitov ve spolupráci se spolkem Svatobor si Vás dovolují pozvat na již tradiční vycházku u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy na Vyšehradský hřbitov, od nějž v letošním roce uplyne 85 let. Vycházka se uskuteční ve středu 8. května od 14 hodin. Sraz je před bazilikou sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Součástí komentované vycházky je také prohlídka hrobky Slavín.

Karel Hynek Mácha byl původně pohřben v Litoměřicích. Když po uzavření Mnichovské dohody hrozilo zabrání českého pohraničí, byly dne 1. října 1938 Máchovy tělesné ostatky exhumovány a převezeny do Prahy. Druhý Máchův pohřeb dne 7. května 1939 na Vyšehradském hřbitově se stal národní manifestací proti nacismu.

Vstup zdarma, bez rezervace.

250. výročí narození skladatele a hudebního pedagoga Václava Jana Tomáška

18.04.2024 16:00

Spolek Malostranský hřbitov si Vás dovoluje pozvat na vzpomínkovou akci u příležitosti 250. výročí narození skladatele a hudebního pedagoga Václava Jana Tomáška (17.04.1774 – 03.04.1850), která se uskuteční ve čtvrtek 18. dubna od 16 hodin u Tomáškova hrobu na Malostranském hřbitově (lyra v blízkosti dělící zdi u Svaté holčičky).

Váženým hostem setkání bude klavíristka Petra Matějová, která se jako jedna z mála u nás věnuje hře na kladívkový klavír, nástroj poprvé postavený roku 1698. Od klasického klavíru se ten kladívkový liší jemnou mechanikou, zvukem i průzračnějším tónem. Právě Petra Matějová patří k předním interpretům hudby Václava Jana Tomáška.

Tomášek se stal žijící legendou české hudby (získal přízvisko "Pražský hudební papež"). Byl čestným členem mnoha zahraničních hudebních společností. Podle vlastního životopisu, vydaného v roce 1845, byl členem nizozemského Hudebního spolku pro zvelebení umění hudebního, dopisující čestný člen Společnosti sv. Anny ve Vídni, čestný člen německého National-Verein für Musik und ihre Wissenschaft, čestný člen dalších hudebních spolků ve Vídni, Innsbrucku, Pešti a Budíně a čestný člen Spolku ve Lvově. Významní umělci jej při návštěvě Prahy neopomněli navštěvovat (Richard Wagner, Niccolò Paganini, Klára Schumannová, Hector Berlioz). V nedávné době byly objeveny rovněž další Tomáškovy dosud neznámé varhanní skladby. Jeho pomník na Malostranském hřbitově zdobí jeho životní heslo: „Jen pravda je diadémem umění“.

Zároveň připomeneme i další dubnové jubilanty z Malostranského hřbitova: malíře Josefa Vojtěcha Hellicha (17.04.1807-22.01.1880), posledního vládnoucího pasovského biskupa a majitele usedlosti Cibulka Leopolda Leonharda Thuna-Hohensteina (17.04.1748-22.10.1826) či výtvarníka Vincence Morstadta (17.04.1802-19.02.1875).

 

Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

 

Těšíme se na Vás!

Vzpomínka na Jakuba Arbesa

08.04.2024 14:00
Spolek Malostranský hřbitov Vás zve na vzpomínkový akt na spisovatele, novináře, smíchovského rodáka a patriota Jakuba Arbesa (12.06.1840 - 8.4.1914), který se uskuteční v pondělí 08. dubna od 14 hodin u Arbesovy sochy na Arbesově náměstí v Praze. Po skončení akce u pomníku je pro zájemce připravena komentovaná literární vycházka po Arbesových stopách (Smíchov, Malá Strana) se zakončením v hospůdce. :o)
 
Akce je pořádána s laskavou podporou MČ Praha 5.
 
Těšíme se na Vás!

Vycházka "Po stopách Josefiny Duškové - Staré Město"

02.03.2024 14:00

a další vycházku po stopách význačné pěvkyně Josefiny Duškové, která nás tentokráte zavede na Staré Město. Vycházka se uskuteční v sobotu 2. března od 14 hodin, sraz je u Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Průvodkyní bude opět Gabriela Kalinová. Více informací naleznete v přiložené pozvánce.

Přednáška "Obraz Boženy Němcové"

26.02.2024 17:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na další z cyklu přednášek, tentokráte na téma Božena Němcová a její obraz. Přednáška se uskuteční v pondělí 26.02.2024 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14. října 15, Praha 5. 

Mediální obraz význačné spisovatelky ve filmové tvorbě představí Mgr. Helena Chalupová z Ústavu českých dějin Filosofické fakulty University Karlovy. Předsedkyně našeho Spolku Alena Lehnerová pak seznámí přítomné s nejslavnějším portrétem Boženy Němcové, jehož autorem je Josef Vojtěch Hellich pohřbený na Malostranském hřbitově.

Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

 

Těšíme se na Vás!

 

Vycházka po stopách pěvkyně Josefíny Duškové (Malá Strana)

21.01.2024 14:00
Zveme na 1. vycházku po stopách pěvkyně Josefíny Duškové, která nás v neděli 21.01. od 14 hodin zavede na Malou Stranu. Sraz u zastávky tramvaje Malostranské náměstí (v místě konání trhů). Průvodkyní bude zakladatelka našeho Spolku Gabriela Kalinová. Vstup je zdarma.
 

Vzpomínka na Josefínu Duškovou

08.01.2024 10:00
Spolek Malostranský hřbitov pořádá v pondělí 8. ledna od 10 hodin na Malostranském hřbitově v Praze u symbolického hrobu Josefíny Duškové pietní akt u příležitosti 200. výročí jejího úmrtí. 
 
Josefína Dušková (6. března 1754 – 8. ledna 1824) byla jednou z nejslavnějších zpěvaček své doby. Vystupovala v řadě evropských metropolí - ve Vídni, Salcburku, Drážďanech, Výmaru, Berlíně, Varšavě či v Lipsku. Jako majitelka smíchovské usedlosti Bertramka hostila W. A. Mozarta i jeho rodinu. Mozart pro ní složil i několik skladeb. 
 
Účast na akci přislíbili zástupci MČ Praha 1 a MČ Praha 5.

Komentovaná vycházka představí pěvkyni Josefínu Duškovou

07.01.2024 14:00

Dovolujeme si Vás pozvat na specializovanou komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově zaměřenou na významnou pěvkyni Josefínu Duškovou (6. března 1754 - 8. ledna 1824), manželku hudebního skladatele Františka Xavera Duška a blízkou přítelkyní Wolfganga Amadea Mozarta, jenž pro ni složil několik pěveckých skladeb. V letošním roce uplyne 270 let od jejího narození a 200 let od jejího úmrtí. Představeni budou i hudebníci Mozartovy generace. 

 

Vycházka se uskuteční v neděli 07. ledna od 14 hodin. Průvodkyní bude Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov.

Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Upozorňujeme, že v případě výrazně nepříznivých klimatických podmínek může být vycházka zrušena.

Beseda s Kristýnou Freiovou

04.12.2023 17:00
Spolek Malostranský hřbitov si Vás dovoluje pozvat na besedu se spisovatelkou Kristýnou Freiovou s autorským čtením a autogramiádou. Čím ji oslovil Malostranský hřbitov a kde hledá inspiraci pro své knihy se dozvíte v pondělí 4. prosince od 17 hodin v pobočce  Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14. října 15, Praha 5.
 
Kristýna Freiová je česká spisovatelka a absolventka Filosofické fakulty University Karlovy a Literární akademie Josefa  Škvoreckého. Od roku 2017 jí vyšly romány Galilejec, Nesmrtelný hrabě, Lucifer  a Markétka, Temnota a Syn  draka.  Kristýna píše své knihy s  cílem přimět čtenáře dívat se na svět odlišným způsobem. Zas a znova se ptá, kde leží hranice naší reality? Kam  až sahá lidská představivost? Co je zlo a co dobro? A není nadpřirozeno jen přirozeností, kterou jsme ztratili? 
 
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Slavnostní vycházka na Vyšehradský hřbitov se Slavínem

17.11.2023 10:00
Spolek Malostranský hřbitov si Vás ve spolupráci se spolkem Svatobor dovolují pozvat na slavnostní vycházku po Vyšehradském hřbitově s prohlídkou Slavína, která se uskuteční v pátek 17. listopadu od 10 hodin. Sraz je před bazilikou sv. Petra a Pavla.
 
Vstup zdarma a bez rezervace.
 
V případě extrémně nepříznivého počasí může být vycházka zrušena.

Přednáška o Malostranském hřbitově v Ústřední knihovně

14.11.2023 16:00

Spolek Malostranský hřbitov si Vás dovoluje pozvat na přednášku Gabriely Kalinové o našem hřbitově, která se uskuteční v úterý 14. listopadu od 16 hodin v Klubovně Ústřední knihovny - Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1. Vstup je zdarma. 

 

Přednáška, doprovázená četnými historickými i současnými fotografiemi a obrázky, seznámí posluchače s historií tohoto významného pražského pohřebiště od jeho počátků přes jeho přeměnu na hřbitov komunální v rámci josefinské reformy pohřebnictví. Součástí přednášky bude krátký nástin dějin hřbitovního kostela Nejsvětější Trojice. Bude vyzvednut význam hřbitova jako galerie děl výtvarného umění od konce 18. a počátku 19. století. Objevují se zde členové rodiny Platzerů, dále Josef Malínský, Václav Prachner, Ferdinand Pischelt, František Linn a bratři Maxové.

Zvláštní pozornost bude věnována dominantě Malostranského hřbitova – náhrobku knížete biskupa Leopolda Leonharda Thuna Hohensteina, jehož osobnost spojuje Prahu s Pasovem, a jejíž význam přetrvává do dnešních dnů. Předmětem výkladu bude také historie Májových slavností, které se z Malostranského hřbitova rozšířily po celé Praze. Pozornost bude věnována i osudům hřbitova ve 20. století, kdy o něj začalo pečovat Sdružení pro záchranu Malostranského hřbitova (dnes Spolek Malostranský hřbitov). Pozornost bude věnována revitalizaci hřbitova, ukončené v roce 2016, a jeho současnému stavu. Nakonec bude představena letošní publikace Spolku Malostranský hřbitov, která je věnována literatuře o hřbitově – nejen spisovatelům a odborným autorům zde pohřbeným, ale také rozboru děl, která se jím zabývají.

Těšíme se na Vás!

 

Dušičky na Malostranském hřbitově

04.11.2023 14:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na další ročník Dušiček na Malostranském hřitově, který se uskuteční v sobotu 04. listopadu od 14 do 17 hodin. Pro návštěvníky jsou připraveny komentované vycházky a publikace vydané naším spolkem. Otevřen bude také kostel Nejsvětější Trojice.

 
V případě extrémně nepříznivého počasí může být akce zrušena.
 
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Pozvánka na přednášku Antonín Viktor Barvitius, architekt neorenesance

09.10.2023 17:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na přednášku Antonín Viktor Barvitius, architekt neorenesance, která se uskuteční v pondělí 09. října od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14. října 15, Praha 5.


V letošním roce si připomínáme 200. let od narození význačného představitele neorenesanční architektury, Antonína V. Barvitia. Ohlédneme se krátce za dílem tohoto významného architekta s přihlédnutím k jeho známým i méně známým návrhům funerálních a sepulkrálních památek na pražských i mimopražských hřbitovech.
 

Přednáší soukromá badatelka Šárka Těšík.

 
Vstup zdarma, bez registrace a bez bariér.

ZRUŠENO!!!!!Svatováclavská vycházka po Malostranském hřbitově

28.09.2023 14:00

ZRUŠENO!!!! Z důvodu onemocnění průvodkyně jsme, bohužel, nuceni zrušit zítřejší svatováclavskou vycházku po Malostranském hřbitově. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za případné komplikace.

 

Komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově II (Dny evropského dědictví)

16.09.2023 15:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na komentovanou vycházku po této památce, a to v rámci Dnů evropského dědictví. Vycházka se uskuteční v sobotu 16.09.2023 od 15 hodin. Průvodkyní nám bude historička Helena Chalupová.

Komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově I. (Dny evropského dědictví)

09.09.2023 15:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na komentovanou vycházku po této památce, a to v rámci Dnů evropského dědictví. Vycházka se uskuteční v sobotu 09.09.2023 od 15 hodin. Průvodkyní nám bude Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov.

Komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově

06.08.2023 14:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově, která se uskuteční v neděli 6. srpna od 14 hodin. Tentokráte se zaměříme na osobnost Jana Nerudy (9. července 1834 - 22. srpna 1891), pro kterého byl hřbitov inspirací. Průvodkyní nám bude Alena Lehnerová, předsedkyně našeho Spolku.


Hřbitov na Smíchově byl původně založen jen k pohřbívání obětí morových epidemií. Za vlády Josefa II. však byla rušena pohřebiště uvnitř městských hradeb a smíchovský morový hřbitov tak od roku 1786 začal sloužit i obyvatelům Malé Strany a Hradčan. Po téměř sto letech však přestává vyhovovat podmínkám rozvíjejících se čtvrtí a je proto roku 1884 zrušen.


Na počátku 20. století hrozí památce celková likvidace, které zabránila intervence Klubu za starou Prahu a umělců Jakuba Arbesa, Aloise Jiráska a Maxe Švabinského. Přesto se však hřbitov nezachoval do dnešních dní celý. Ze známých osobností na hřbitově spočívají stavitelé Kryštof a Kilian Ignác Dienzenhofferové, malíř Adolf Kosárek, rodina Mánesů, rodina sochařů Platzerů, hudebníci Václav Tomášek, Giovanni Punto, Jan Vitásek, Josef Hrabě či spisovatel Gustav Pfleger-Moravský.
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér

Přednáška Astronomické a geodetické přístroje Josefa a Jana Friče

19.06.2023 17:00
Spolek Malostranský hřbitov zve na další z cyklu přednášek, tentokráte na téma astronomické a geodetické přístroje Josefa a Jana Friče. Přednáška se uskuteční v pondělí 19.06.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14. října 15, Praha 5. 
 
Povídání Mgr. Patrika Pařízka, Ph.D., o dvojici osobností české techniky nechá nahlédnout do světa českých měřicích přístrojů vyvíjených v Praze od 2. poloviny 19. století. Přiblíží neuvěřitelný proces přeměny malé dílny pro přesnou mechaniku ve světově uznávanou továrnu. Součástí bude i praktická ukázka geodetického měření.
 
Závěrem přednášky virtuálně navštívíme místo posledního odpočinku slavných bratří-hřbitov na Vyšehradě.
 
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.
 
Těšíme se na Vás!
 
 

Májová slavnost na Malostranském hřbitově

28.05.2023 14:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na Májovou slavnost s představením nové spolkové publikace a s varhanním koncertem v kostele Nejsvětější Trojice. Slavnost bude zahájena ve 14 hod představením nejnovější publikace, následovat budou komentované vycházky a zasazení památeční růže.

Od 17 hod je v kostele Nejsvětější Trojice připraven varhanní koncert:
 
 

Mariánský koncert 

 

v rámci Májových slavností

 

Kostel Nejsvětější Trojice

(Praha 5 – Košíře)

 

28.5.2023 v 17:00

 

Nikola Zasman Eckertová – soprán

 

Přemysl Kšica – varhany

 

Bohuslav Matěj Černohorský: Regina coeli

1682-1742

 

Přemysl Kšica: Improvizace
*1981

 

Franz Schubert: Ave Maria

1797-1828

 

Charles Gounod: O légère hirondelle

1818-1893

 

Dietrich Buxtehude: Ciacona in e Bux WV 160
1637-1707

 

Jacques Offenbach: Les oiseaux dans la charmille

1819-1880

 

J. K. F. Fischer: Ciacona in F
1665-1746

 

W. A. Mozart: Exultate, jubilate KV 165

1756-1791

 

 

Koncert se uskuteční za finanční podpory městské části Prahy 5. Děkujeme!

 

Přednáška Popelka Biliánová a pražské pověsti

15.05.2023 17:00
Zveme Vás na přednášku "Popelka Biliánová a pražské pověsti", která se koná v pondělí 15.05.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14. října 15, Praha 5.

Pověstmi jako takovými se v České republice dosud aktivně zabývá pouze folkloristika. I z historikova hlediska jsou pověsti nesmírně zajímavým tématem, nicméně historická věda je doposud citovala jako kuriozitu, popř. se o ně zajímala jen okrajově, přičemž v zorném úhlu zájmu badatelů stálo hlavně studium tzv. starých pověstí českých, spjatých zejména s Vyšehradem, jež bývaly považovány za pověsti státotvorné. Přednáška představí osobnost spisovatelky Popelky Biliánové (vl. jm. Marie Biliánová, roz. Popelková; 1862-1941). Hlavní pozornost se bude věnovat pověstem, s jejichž příběhy Biliánovou seznámili pamětníci žijící ve staré Praze. Bude ukázán otisk konkrétních historických skutečností, které se do lidového podání promítly, a také dobové myšlení, jež se ve výsledných textech odráží.
Součástí budou také velmi oblíbené strašidelné pověsti. 
 
Přednášející Helena Chalupová vystudovala český jazyk a literaturu, dějepis a historii na Pedagogické fakultě UK a Filozofické fakultě UK. V obou institucích v současnosti působí jako doktorandka a vědecká pracovnice.
 
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Vycházka "Vyšehradský hřbitov a hrobka Slavín"

10.05.2023 16:30
Sváteční vycházka s odkazem na druhotné přenesení ostatků Karla Hynka Máchy na Vyšehrad v květnu 1939. Sraz u baziliky sv. Petra a Pavla.
 
Pořadatelé: Svatobor a spolek Malostransky hrbitov

Komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově

23.04.2023 14:00
Spolek Malostranský hřbitov zve na komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově, která se uskuteční v neděli 23. dubna od 14 hodin. Průvodkyní nám bude Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov. 
 
Tentokráte se zaměříme na osobnosti, které mají v tomto měsíci výročí. Představíme malíře Josefa Vojtěcha Hellicha, autora slavného portrétu B. Němcové, Vincence Morstadta, díky kterému známe podobu Prahy 19. století, posledního pasovského vládnoucího knížete-biskupa Leopolda Thuna-Hohensteina, mecenáše a majitele usedlosti Cibulka,  hudebního skladatele a pedagoga Václava Jana Tomáška a mnohé další.
 
Těšíme se na Vás! Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Biskup Thun má narozeniny!

17.04.2023 17:00

Spolek Malostranský hřbitov si Vás dovoluje pozvat na komponovaný program u příležitosti dubnových výročí významných osobností pohřbených na Malostranském hřbitově. Představíme mj.  malíře Josefa Vojtěcha Hellicha, autora slavného portrétu B. Němcové, Vincence Morstadta, díky kterému známe podobu Prahy 19. století, hudebního skladatele a pedagoga Václava Jana Tomáška či posledního pasovského vládnoucího knížete-biskupa Leopolda Thuna-Hohensteina, mecenáše a majitele usedlosti Cibulka. Připomeneme i únorové kulaté výročí hudebníka Jana Václava Sticha - Giovanniho Punta (1746-1803). 

 
Hudební část programu bude v režii Heinricha Ignaze von Biber  (12.08.1644, Stráž pod Ralskem –03.05.1704, Salzburg), významného houslisty epochy středního baroka, kapelníka a skladatele, kterého stihl obdobný osud jako Giovanniho Punta.  Základy hudebního vzdělání získal patrně přímo ve svém rodišti známém tehdy jako Wartenberg. Ve studiích pokračoval na některém z jezuitských gymnázií v českých zemích. Po dramatickém odchodu ze slavné kapely olomouckého biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna zakotvil natrvalo v Salzburgu. Roku 1690 byl císařem Leopoldem I. dokonce povýšen do rytířského stavu. Ve snaze udobřit si olomouckého biskupa zasílal do Kroměříže autografy svých nových kompozic, které jsou dodnes ozdobou tamního arcibiskupského hudebního archivu. Je přinejmenším pozoruhodné, že věhlas hráčského umění tohoto muže přetrval až do počátku 19. století.
 
Heinricha Ignaze von Biber představí muzikolog a kurátor Lobkowiczkého hudebního archivu Petr Slouka.
 
Oslava se uskuteční v pondělí 17.04.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14. října 15, Praha 5.
 
Vstup zdarma, bez registrace a bez bariér.
 
Těšíme se na Vás!

Přednáška o Kapucínské hrobce ve Vídni

20.03.2023 17:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na další z cyklu přednášek, věnovaných významným tuzemským i zahraničním pohřebištím. Přednáška o Kapucínské
hrobce ve Vídni, nejvýznamnějšímu pohřebišti Habsburského rodu, se uskuteční v pondělí 20.03.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v
Praze na Smíchově, Nám. 14 října 15.


V roce 2023 si připomeneme hned dvě významná výročí, spojená s vládou habsburské dynastie v českých zemích. Jedna se o pražskou korunovaci císaře
Karla VI. českým králem (1723, 300. výročí) a korunovaci Marie Terezie českou královnou (1743, 280. výročí). Oba nalezli, stejně jako četní členové jejich rodu,
místo posledního odpočinku v Kapucínské hrobce ve Vídni. Vzhledem k mezinárodnímu přesahu habsburské dynastie má tato hrobka celoevropský
význam. V prezentaci bude věnována pozornost vzniku a historii tohoho významného místa a budou zde také prezentovány krátké biografické
medailonky významných osobností rodu, včetně stop, které tyto osobnosti zanechaly v českých zemích.
 

Přednášející Ing. Gabriela Kalinová, CSc., je zakládající členkou Spolku Malostranský hřbitov a členkou výboru Klubu přátel Rakouska.

 

Malostranský hřbitov a členkou výboru Klubu přátel Rakouska.na další z cyklu přednášek, věnovaných
významným tuzemským i zahraničním pohřebištím. Přednáška o Kapucínské
hrobce ve Vídni, nejvýznamnějšímu pohřebišti Habsburského rodu, se
uskuteční v pondělí 20.03.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v
Praze na Smíchově, Nám. 14 října 15.
V roce 2023 si připomeneme hned dvě významná výročí, spojená s vládou
habsburské dynastie v českých zemích. Jedna se o pražskou korunovaci císaře
Karla VI. českým králem (1723, 300. výročí) a korunovaci Marie Terezie českou
královnou (1743, 280. výročí). Oba nalezli, stejně jako četní členové jejich rodu,
místo posledního odpočinku v Kapucínské hrobce ve Vídni. Vzhledem k
mezinárodnímu přesahu habsburské dynastie má tato hrobka celoevropský
význam. V prezentaci bude věnována pozornost vzniku a historii tohoho
významného místa a budou zde také prezentovány krátké biografické
medailonky významných osobností rodu, včetně stop, které tyto osobnosti
zanechaly v českých zemích.
Přednášející Ing. Gabriela Kalinová, CSc., je zakládající členkou Spolku
Malostranský hřbitov a členkou výboru Klubu přátel Rakouska.na další z cyklu přednášek, věnovaných
významným tuzemským i zahraničním pohřebištím. Přednáška o Kapucínské
hrobce ve Vídni, nejvýznamnějšímu pohřebišti Habsburského rodu, se
uskuteční v pondělí 20.03.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v
Praze na Smíchově, Nám. 14 října 15.
V roce 2023 si připomeneme hned dvě významná výročí, spojená s vládou
habsburské dynastie v českých zemích. Jedna se o pražskou korunovaci císaře
Karla VI. českým králem (1723, 300. výročí) a korunovaci Marie Terezie českou
královnou (1743, 280. výročí). Oba nalezli, stejně jako četní členové jejich rodu,
místo posledního odpočinku v Kapucínské hrobce ve Vídni. Vzhledem k
mezinárodnímu přesahu habsburské dynastie má tato hrobka celoevropský
význam. V prezentaci bude věnována pozornost vzniku a historii tohoho
významného místa a budou zde také prezentovány krátké biografické
medailonky významných osobností rodu, včetně stop, které tyto osobnosti
zanechaly v českých zemích.
Přednášející Ing. Gabriela Kalinová, CSc., je zakládající členkou Spolku
Malostranský hřbitov a členkou výboru Klubu přátel Rakouska.

Komentovaná vycházka představí pěvkyni Josefínu Duškovou

05.03.2023 14:00
Dovolujeme si Vás pozvat na specializovanou komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově zaměřenou na významnou pěvkyni Josefínu Duškovou (6. března 1754 - 8. ledna 1824), manželku hudebního skladatele Františka Xavera Duška a blízkou přítelkyní Wolfganga Amadea Mozarta, jenž pro ni složil několik pěveckých skladeb. Představeni budou i hudebníci Mozartovy generace. Vycházka se uskuteční v neděli 05. března od 14 hodin. Průvodkyní bude Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov.

Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Upozorňujeme, že v případě výrazně nepříznivých klimatických podmínek může být vycházka zrušena.

Těšíme se na Vás!
 

 

Přednáška o předmoderních strašidlech a místech posledního odpočinku

27.02.2023 17:00
Spolek Malostranský hřbitov zve na další z cyklu přednášek, tentokráte o předmoderních strašidlech a místech posledního odpočinku, která se uskuteční v pondělí 27.02.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14 října 15, Praha 5.
S představami o návratu mrtvých mezi živé se potkáváme již od antiky, přednáška se konkrétně zaměří na období raného novověku v prostoru Českých zemí. Mrtví se vracejí, aby informovali o realitě posmrtných trestů, o významu modlitby pro duše v očistci, o Posledním soudu, apod. Výpovědi o strašidlech-revenantech někdy uvádí důvod zjevování, někdy vypovídají pouze o samotném faktu zjevení. Převažují ovšem podání, kde je příčina revenantova zjevení či zjevování morální, tj. většinou se jedná o trest za zlo spáchané během jeho pozemského života. Stávají se tak pramenem pro obecné nazírání na posmrtný život dané doby. Mezi navrátilci ovšem nalezneme i negativní typy revenantů, kteří vstávají z hrobu, aby živým lidem škodili a leckdy je dovedli do brány smrti.
Přednáška představí vybrané příklady návratu mrtvých mezi živé a pojedná i o soudobém pohřbívání, jelikož hrob, příbytek revenanta, býval také místem, kde se praktikovaly antivampyrické rituály. Nastíní také náboženskou problematiku a nahlížení jednotlivých křesťanských směrů na tuto věc.
Přednášející Mgr. Helena Chalupová vystudovala český jazyk a literaturu, dějepis a historii na Pedagogické fakultě UK a Filozofické fakultě UK. V obou institucích v současnosti působí jako doktorandka a vědecká pracovnice.
Vstup zdarma a bez rezervace!

Přednáška České stopy na vídeňském „komunálním“ hřbitově sv. Marka

09.01.2023 17:00

Spolek Malostranský hřbitov si Vás dovoluje pozvat na další z cyklu přednášek o historických hřbitovech, tentokráte o sv. Markovi ve Vídni. Přednáška se uskuteční pondělí 09.01.2023 od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, nám. 14. října 15, Praha 5.

V rámci josefínských reforem pohřebnictví vzniklo jak pět vídeňských komunálních hřbitovů, tak i Malostranský hřbitov. Zrušeny byly zhruba ve stejné době - ve Vídni to bylo po založení  Ústředního hřbitova 1874). Nově založený hřbitov měly učinit atraktivnějším plánované převozy slavných mrtvých ze zrušených hřbitovů do  tzv. „čestných hrobů“. Zrušené komunální hřbitovy pak zůstaly zachovány až do 20. let20. století. Tehdy byly čtyři z nich v souladu s urbanistickými zásadami „Rudé Vídně“ přeměněny v parky či jiné veřejné prostory ačást umělecky významných náhrobků byla soustředěna do uzavřených hrobových okrsků“. Tomuto osudu ušel zásluhou pedagoga a etnografa Hanse Pemmera pouze hřbitov sv. Marka.

Další část prezentace se proto bude podrobně zabývat osudy tohoto hřbitova od založení až po jeho plošnou revitalizaci, zahájenou poroce 2005. V rámci tohoto příspěvku budou rovněž prezentovány životopisné medailonky významných osobností se vztahem k českým zemím,doplněné současnými fotografiemi jejich náhrobků či kenotafů. Přitom bude věnována zvláštní pozornost tzv. „Mozartovu hrobu“, který pražský spolek Malostranský hřbitov pravidelně navštěvuje a zdobí již několik let. Na závěr prezentace budou specifikovány společné rysy a rozdíly obou pohřebišť (Malostranského hřbitova a hřbitova sv. Marka).

Přednášet bude Gabriela Kalinová, členka Spolku a autorka rozsáhlé publikace Malostranský hřbitov: historie a současnost.

Vstup zdarma a bez rezervace.

Těšíme se na Vás!

 

ZRUŠENO! Předvánoční komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově

18.12.2022 14:00

Z BEZPEČNOSTNÍCH DŮVODŮ RUŠÍME DNEŠNÍ VYCHÁZKU NA MALOSTRANSKÝ HŘBITOV! DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ!

 

Spolek Malostranský hřbitov zve na poslední letošní komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově, která se uskuteční v neděli 18. prosince od
14 hodin. Průvodkyní nám v tomto předvánočním čase bude Alena Lehnerová, předsedkyně našeho Spolku.

Upozornění: v případě velice nepříznivého počasí (sněhová kalamita apod.) může být vycházka zrušena. Sledujte, prosím, náš facebook  či webové stránky.

Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér!

Přednáška Malý poklad z velkého světa: renesanční šperky rodu Zejdliců ze Šenfeldu

12.12.2022 17:00

Termín:         12. prosince 2022, od 17 hod., Městská knihovna v Praze – Smíchov, Nám. 14. října 15

Přednáší:       PhDr. Jan Štěpánek, Ph.D., historik umění (https://janstepanek.com)

 

Anotace:         Málo známá kolekce zlatých a stříbrných klenotů, která představuje nejlépe dochovanou soubor šperků z hrobky renesanční nobility na českém území, byla objevena roku 1916 v kryptě šlechtického rodu Zejdliců ve farním kostele v Polné u Jihlavy. Pro svou značnou uměleckou, historickou i ekonomickou hodnotu jsou tyto předměty prezentovány jen zřídka, naposled v letní sezoně 2022 v rámci oslav 780 let města Polná. Projektu předcházel mezioborový výzkum, jehož výstupem byla jmenovaná výstava a publikace, poprvé zhodnocující nález v mezioborovém kontextu. Přednáška seznámí veřejnost s výsledky této několikaleté práce historiků. Přiblíží historii rodiny Zejdliců ze Šenfeldu a její nejdůležitější příslušníky, osvětlí okolnosti samotného nálezu a charakterizuje jednotlivé předměty. Na samý závěr zhodnotí na příkladech z Budapešti, Londýna či Mnichova nejdůležitější části tzv. polenského pokladu, jejichž význam výrazně překračuje regionální rozměr.

 

Komentovaná vycházka na vyšehradský hřbitov se Slavínem

17.11.2022 10:00
POZOR: nebude jezdit  metro C,využijte náhradní autobusovou dopravu XC. Spolek Malostranský hřbitov zve na komentovanou vycházku po vyšehradském hřbitově s návštěvou Slavína, která se uskuteční ve čtvrtek 17. listopadu od 10 hodin. Sraz je před bazilikou sv. Petra a Pavla na Vyšehradě (ulice Štulcova). Průvodci budou Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov, a Václav Liška, předseda Spolku Svatobor.
 
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Přednáška František Antonín Linhart Herget (1741-1800) a jeho plán Prahy

14.11.2022 17:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na přednášku o F. A. L. Hergetovi, která se uskuteční v pondělí 14. listopadu od 17 hodin ve smíchovské pobočce
Městské knihovny v Praze, Nám. 14. října 15, Praha 5.

Přednáška se bude zabývat osobností a dílem Františka Antonína Linharta Hergeta, který byl výraznou postavou technicky orientované
intelektuální elity 2. poloviny 19. století v Čechách. Jako profesor na pražské inženýrské škole vychoval a ovlivnil generace studentů,
podílel na významných stavebních pracích, které zásadním způsobem zasáhly do podoby Prahy (např. oprava Karlova mostu, projekt první
pražské kanalizace, adaptace zrušených klášterů a kostelů), věnoval se však rovněž dalším společenským i podnikatelským aktivitám. V
neposlední řadě byl duchovním otcem unikátního kartografického projektu – podrobného plánu Prahy z roku 1790/1791, na kterém se svými
studenty pracoval řadu let. Plán, který zachycuje Prahu po sloučení pražských měst v roce 1784 a před nástupem industrializace, je uložen
v Archivu hlavního města Prahy. V nedávné době prošel náročným restaurováním a digitalizací a je zpřístupněn veřejnosti v digitální i
knižní podobě.

Přednášet budou Mgr. Jitka Močičková, Ph.D. (Historický ústav Akademie věd České republiky) a Mgr. Marek Lašťovka (Archiv hl. m. Prahy).

Vstup zdarma a bez rezervace.

Dušičky na Malostranském hřbitově

06.11.2022 14:00

V neděli 6. listopadu jsou pro Vás od 14 hodin připraveny komentované vycházky po hřbitově, včetně návštěvy kostela Nejsvětější Trojice, a také nejnovější publikace zaměřená na zdejší politiky. Vydání knihy bylo financováno MČ Praha 5. 

Individuální návštěvníci mohou k procházce využít informační leták o historii hřbitova.

Od 17 hodin pak v kostele započne varhanní koncert. Bližší informace budou brzy publikovány na našem facebooku a webových stránkách
www.malostranskyhrbitov.cz.

V případě výrazně nepříznivého počasí (podmáčený terén aj.) může být akce zrušena.

Vstup na vycházky i na koncert je zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Předdušičková vycházka starými Olšany

30.10.2022 14:00

Spolek Malostranský hřbitov na předdušičkovou vycházku starými Olšany, která se uskuteční v neděli 30. října od 14 hodin. Sraz je u hlavní brány.

Připomeneme si mj. osobnost Jiřího Wintera Neprakty, od jehož úmrtí uplyne 11 let.

Průvodkyní bude Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov.

Vstup zdarma, bez bariér a bez rezervace.

Přednáška o P. M. Fischerovi "Ač zemřel, ještě mluví"

25.10.2022 17:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na přednášku s názvem "Ač zemřel, ještě mluví", která se uskuteční v úterý 25. října od 17 hodin v pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově, Nám. 14. října 14. října 15, Praha 5.

V letošním roce uplynulo 130 let od úmrtí významného podnikatele, mecenáše a smíchovského starosty Petra Matěje Fischera. Petr Matěj Fischer se narodil 22. února 1809 v České Cikánce u Svratky, kde jeho otec provozoval papírnu. Sám vystudoval lesnictví, v roce 1845 si pak zařídil obchod se dřívím na tehdejším předměstí Prahy – na Smíchově. Patřil k zakladatelům zdejšího akciového pivovaru (dnešní Pivovary Staropramen). Vlastnil též parní pilu v Roudnici a mlýn v Lobkovicích. Jako člen Sboru pro zřízení Národního divadla daroval 200 zlatých na jeho stavbu, po úmrtí Jindřicha Fügnera se stal starostou pražského Sokola. Financoval také vybudování památníku Slavín – hrobky významných osobností českého národního života. Angažoval se i ve veřejných záležitostech, funkci smíchovského radního zastával v letech 1865-1867, smíchovským starostou pak byl ve dvou funkčních obdobích (1867-1871 a 1871-1874).  Dosáhl zde mj. zřízení české měšťanské školy, neúspěšně usiloval o založení českého gymnázia. Ve své době prosluly tzv. fišerovské zábavy, tj. na konci školního roku jím financované každoroční dětské výlety zvláštním vlakem na venkov (do Mokropes, Čerčan aj.), které mívaly až patnáct set účastníků. Petr Matěj Fischer zemřel 24.05.1892 ve svém domě „U šumavského smrku“ na Smíchově.

Přednášející bude Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov.

Vstup zdarma, bez rezervace.
 

Komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově

10.09.2022 13:30

Termíny prohlídek hřbitova v rámci Dnů evropského kulturního dědictví naleznete v aktualitách.

Komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově

13.08.2022 14:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na  na komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově, která se uskuteční v sobotu 13. srpna od 14 hodin.

Průvodkyní bude předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov Alena Lehnerová.

Vstup zdarma, bez bariér a bez rezervace.

Přijďte se ochladit do stínu velikánů! 

Komentovaná vycházka na vyšehradský hřbitov se Slavínem

03.08.2022 16:30
Spolek Malostranský hřbitov zve na komentovanou vycházku po vyšehradském hřbitově s návštěvou Slavína, která se uskuteční ve středu 03.08. od 16:30 hodin. Sraz je před bazilikou sv. Petra a Pavla na Vyšehradě (ulice Štulcova). Průvodci budou Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov, a Václav Liška, předseda Spolku Svatobor.
 
Povídat si budeme o Františku Křižíkovi, Alfonsu Muchovi, Mikuláši Alšovi, Janu Nerudovi a mnohých dalších.
 
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově

02.07.2022 14:00
Spolek Malostranský hřbitov zve na komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově, která se uskuteční v sobotu 02. července od 14 hodin. Sraz je u náhrobku biskupa Leopolda Thuna-Hohensteina.
 
Tentokráte se budeme věnovat také Jakubu Arbesovi, smíchovskému patriotovi, novináři a spisovateli, od jehož narození v červnu uplynulo 182 let.
 
Průvodkyní bude Alena Lehnerová, předsedkyně Spolku Malostranský hřbitov.
 
Vstup zdarma, bez bariér a bez rezervace.
 

Setkání připomene stavitele K. Dientzenhofera

20.06.2022 17:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na pietní setkání u příležiosti 300. výročí úmrtí stavitele Kryštofa Dientzenhofera (1655-1722) spojené s krátkou vycházkou po Malostranském hřitově. Sraz je u náhrobku biskupa Thun-Hohensteina u hlavního vchodu.

Vstup zdarma, bez bariér a bez rezervace.

Vernisáž výstavy Salcburk – město UNESCO a Mozarta

03.06.2022 17:00

V pátek 3. června se od 17 hodin uskuteční v Komunitním centru Prádelna, Holečkova 38a, vernisáž výstavy Salcburk – město UNESCO a Mozarta, kterou připravil Spolek Malostranský hřbitov. Součástí vernisáže je i přednáška Gabriely Kalinové o propojení Prahy a Salcburku v Mozartově době. Zavítáme též mezi pražské přátele W. A. Mozarta, manžele Duškovi z nedaleké Bertramky.

Výstava představí slavné „české“ Rakušany

02.06.2022 16:30

Slavnostní zahájení výstavy proběhne za přítomnosti vzácných hostů a zástupců spolupořádajících institucí ve čtvrtek 2. června od 16.30 hodin v parku Portheimka, při ulici Štefánikova. Kromě komentované prohlídky obou výstav (UNESCO Rakouska a Slavní „čeští“ Rakušané) na návštěvníky čeká i koncert skupiny Motovidlo a ochutnávka nejlepších rakouských vín od firmy Foltýn Wine. Výstava představí 50 nejvýznamnějších rakouských osobností českého původu nebo s významným vztahem k naší kultuře (F. Kafka, M. Brod, R. M. Rilke, F. Werfel, V. Adler, B. von Suttnerová…). Druhá část výstavy pak návštěvníky zavede mezi 38 památek rakouského historického a kulturních dědictví na seznamu UNESCO. Výstava je venkovní, ale významná součást kolekce bude umístěna i v nedaleké pobočce Městské knihovny v Praze na Smíchově (faksimile tzv. Peuringerovy mapy) na nám. 14. října 15.

Více zde: https://www.malostranskyhrbitov.cz/products/vystava-predstavi-slavne-ceske-rakusany/

Setkání připomene smíchovského starostu a mecenáše Petra Matěje Fischera

24.05.2022 10:30

V letošním roce uplyne 130 let od úmrtí významného podnikatele, mecenáše a smíchovského starosty Petra Matěje Fischera. U této příležitosti pořádají Spolek Malostranský hřbitov a Spolek Svatobor vzpomínkovou akci „Ač zemřel, ještě mluví“, která tuto významnou osobnost připomene. Setkání se uskuteční v úterý 24.05.2022 v 10:30 hodin u Fischerova hrobu na Vyšehradském hřbitově (vedle hrobky Slavín). S příspěvky vystoupí mj. zástupci městské části Praha 5, NKP Vyšehrad či České obce sokolské. Přizváni jsou též představitelé hl. m. Prahy, Národního divadla v Praze, Fischerovy rodné obce Česká Cikánka a Pivovarů Staropramen.

Petr Matěj Fischer se narodil 22. února 1809 v České Cikánce u Svratky, kde jeho otec provozoval papírnu. Sám vystudoval lesnictví, v roce 1845 si pak zařídil obchod se dřívím na tehdejším předměstí Prahy – na Smíchově. Patřil k zakladatelům zdejšího akciového pivovaru (dnešní Pivovary Staropramen). Vlastnil též parní pilu v Roudnici a mlýn v Lobkovicích.

Jako člen Sboru pro zřízení Národního divadla daroval 200 zlatých na jeho stavbu, po úmrtí Jindřicha Fügnera se stal starostou pražského Sokola. Financoval také vybudování památníku Slavín – hrobky významných osobností českého národního života.

Angažoval se i ve veřejných záležitostech, funkci smíchovského radního zastával v letech 1865-1867, smíchovským starostou pak byl ve dvou funkčních obdobích (1867-1871 a 1871-1874).  Dosáhl zde mj. zřízení české měšťanské školy, neúspěšně usiloval o založení českého gymnázia. Ve své době prosluly tzv. fišerovské zábavy, tj. na konci školního roku jím financované každoroční dětské výlety zvláštním vlakem na venkov (do Mokropes, Čerčan aj.), které mívaly až patnáct set účastníků. 

Petr Matěj Fischer zemřel 24.05.1892 ve svém domě „U šumavského smrku“ na Smíchově.

Akce se koná s laskavým svolením Správy pražských hřbitovů.

 

Májové slavnosti na Malostranském hřbitově

22.05.2022 14:00

V neděli 22. května se na Malostranském hřbitově uskuteční již třináctý ročník obnovených Májových slavností. Pro návštěvníky je od 14 hodin připraven křest nejnovější publikace o významných osobnostech hřbitova, tentokráte zaměřené na významné politiky. Následovat budou komentované vycházky s průvodci vč. návštěvy kostela Nejsvětější Trojice. Pro individuální návštěvníky jsou po dobu konání akce k dispozici informační letáky o historii hřbitova. Kostel Nejsvětější Trojice bude přístupný od 14:30 do 16:30 hod. Vstup na slavnosti je zdarma, bez bariér a bez rezervace.

Letošní ročník slavností je věnován památce historika a pedagoga Ignáce Cornovy, od jehož úmrtí v červenci uplyne 200 let. Jako člen jezuitského řádu vystudoval teologii v Olomouci, kde se věnoval i klasickým a živým jazykům. Poté působil jako pedagog a následně i profesor všeobecných dějin na pražské univerzitě. Zaměřoval se zejména na historii politickou a právní a na historii umění a kultury. V souladu s osvícenským pojetím historie chápal studium dějin jako pedagogický nástroj k přetváření člověka a společnosti. Roku 1795 se univerzitní kariéry vzdal a působil jako soukromý učenec a vychovatel. Znám je též jako básník a přední člen Svobodných zednářů.

S myšlenkou květnových setkávání k uctění památky obětí napoleonských válek – Májových slavností přišel v roce 1807 malíř a literát Václav František Veleba (1776-1856). Charakter slavností se postupem času měnil ze spíše církevních svátků na světské-měšťanské. Oslavy se staly tradičním pražským svátkem jarní přírody a vzkříšení. V roce 1836 se Maifest začal slavit i na Olšanských hřbitovech, později se rozšířil na téměř všechna pražská pohřebiště.

Akce se koná s laskavou podporou Správy pražských hřbitovů.

 

Vycházka na vyšehradský hřbitov a Slavín

06.05.2022 14:00

Spolek Malostranský hřbitov zve na komentovanou procházku po vyšehradském hřbitově, vč. prohlídky Slavína, která se uskuteční v pátek 06. května od 16 hodin. Sraz účastníků je před vchodem do baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, ul. Štulcova. Vycházka se uskuteční u příležitosti druhotného pohřbu Karla Hynka Máchy. Básník byl původně pohřben v Litoměřicích. Když po uzavření Mnichovské dohody hrozilo zabrání českého pohraničí, byly dne 1. října 1938  Máchovy tělesné ostatky exhumovány a převezeny do Prahy. Druhý Máchův pohřeb dne 7. května 1939 na vyšehradském hřbitově se stal národní manifestací proti nacismu.

 

Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

Komentovaná vycházka po Malostranském hřbitově

03.04.2022 14:00

Spolek Malostranský hřbitov si Vás dovoluje pozvat na komentovanou vycházku po této památce, která se uskuteční v neděli 03.04.2022 od 14 hodin. Představena bude historie hřbitova i významné osobnosti, které zde našly místo svého posledního odpočinku. Průvodkyní bude předsedkyně Spolku Alena Lehnerová. Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.

 

V případě výrazně nepříznivého počasí (podmáčený terén, silný vítr apod.) může být vycházka zrušena.

Komentovaná procházka po Malostranském hřbitově

06.03.2022 14:00
Spolek Malostranský hřbitov zve na letošní první komentovanou vycházku po Malostranském hřbitově, která se uskuteční v neděli 6. března od 14 hodin. Tentokráte se budeme věnovat zejména pěvkyni Josefíně Duškové (nar. 06.03. 1754), Mozartovým pražským přátelům a hudebníkům jeho generace. Průvodkyní nám bude Alena Lehnerová, předsedkyně našeho Spolku, která se tomuto tématu dlouhodobě věnuje.
 
Vstup zdarma, bez rezervace a bez bariér.
 
V případě výrazně nepříznivého počasí (silný vítr, podmáčení terénu) může být vycházka zrušena. O této skutečnosti budeme informovat na webových a facebookových stránkách. Prosíme také návštěvníky o dodržování všech nařízení a doporučení vydaných vládou ČR v souvislosti s výskytem covid-19 na území ČR.

Slavnostní vycházka na Slavín

17.11.2021 10:00

Spolek Malostranský hřbitov ve spolupráci se spolkem Svatobor pořádá ve středu 17. listopadu od 10 hodin vycházku na Vyšehradský hřbitov se Slavínem. Sraz je před bazilikou sv. Petra a Pavla. Vstup zdarma, prosíme však účastníky o registraci na m.jiroudkova@gmail.com.

 

V případě extrémně nepříznivého počasí může být akce zrušena, o čemž budou registrovaní účastníci informováni e-mailem.

 

Žádáme všechny účastníky o dodržování aktuálně platných opatření a doporučení vydaných vládou ČR v souvislosti s výskytem covid-19 na území ČR.

Dušičky na Malostranském hřbitově

14.11.2021 14:00

Na neděli 14. listopadu od 14 hodin jsou pro Vás připraveny komentované vycházky s průvodci. Představíme také nový leták o historii MH, k dispozici budou publikace vydané naším spolkem. Otevřen bude i kostel Nejsvětější Trojice.

Prosíme všechny účastníky akce o dodržování aktuálních platných nařízení a doporučení vydaných vládou ČR v souvislosti s výskytem covid-19 na území ČR. Děkujeme!

V případě extrémně nepříznivého počasí (silný vítr, podmáčený terén apod.) může být slavnost zrušena.

 

Pocta sv. Janu Nepomuckému - koncert

24.10.2021 18:00
Michaela Katráková - soprán
Martin Bělohlávek - baryton
Ludmila Juránková - varhany
Místo konání: Kostel sv. Jana Nepomuckého, Praha-Košíře (Nepomucká ulice)
V roce 2021 uběhne 300 let od blahořečení celosvětově nejznámějšího českého světce, sv. Jana Nepomuckého a zároveň 400 let od popravy českých pánů na Staroměstském náměstí v Praze. Projekt si klade za cíl uctít tato dvě významná výročí a propojit památky i sblížit diváky napříč aktuálními pocity a vyznáním.  Dobrovolné vstupné bude vždy využito na obnovu daných památek a vstupné z finálního koncertu poslouží na zřízení pamětní desky na tzv. Staré rychtě, kde vyhasl život sv. Jana Nepomuckého.
Vstupné dobrovolné na podporu památek.
Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, MČ Prahy 5, MČ Prahy 6 a města Nepomuk. Organizuje spolek Pod Zelenou Horou, z. s. ve spolupráci s vlastníky památek a sálů.
Záštitu nad projektem převzali MgA. Hana Třeštíková, radní Hlavního města Prahy a Dr. Václav Liška, předseda Památkové komory ČR.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>